Projecten

Home
Theater

10502056_1134305626586379_6507600404624153607_n

Nachtkapers

Eind 2014 was ik aanwezig bij een bijeenkomst in het West Fries Museum in Hoorn. Daar hoorde ik het spannende verhaal van de ontdekking van Kaap Hoorn. In 2015 zou dit precies 400 jaar geleden zijn en ik besloot plaats te nemen in de werkgroep Storytelling, om te bedenken op welke manieren dit verhaal aan het publiek verteld zou kunnen worden.

In de avond/nacht van 13 op 14 juni 2015 was het evenement Nachtkapers gepland. Door de hele stad zouden voorstellingen, optredens en tentoonstellingen zijn die allemaal iets met Kaap Hoorn te maken hadden. Tijdens één van de werkgroepbijeenkomsten kwam het idee om een Rode Draad te maken die alle losse activiteiten aan elkaar zou koppelen.

Samen met Stephan der Kinderen ging ik aan de slag om deze Rode Draad meer te maken dan een paar mensen in een mooi pakje.

Onze acteurs namen de bezoeker mee in het verhaal op de dag van vertrek van de schepen Hoorn en Eendracht. De schepen vertrokken naar Azië met de bedoeling via een zuidelijke route het VOC-monopolie te omzeilen. Maar hoe dachten de bewoners van Hoorn daarover. Hoe bereidden de mensen zichzelf voor op dit langdurige vertrek. Door heel Hoorn kon je deze personages vinden en zij hadden elk een eigen verhaal en een eigen act. Ook kon je met deze mensen praten. Aan t eind van de avond openden onze acteurs gezamenlijk het slotspektakel, waarbij dan eindelijk al hun verhalen samen kwamen. Klaar om zelf het schip op te gaan of om Schouten en Le Maire en hun bemanning uit te zwaaien.

Interview: http://www.kaaphoorn400.nl/artikelen/alles/theatermakers/

Voorbeeld van één van onze personages: 

 

 

Take me to the stars and beyond

De zon is gedoofd

Zomaar uit het niets een donderslag bij heldere hemel

Maar ik wil helemaal nog niet naar de hemel, ik wil naar de sterren

De nacht duurt lang, veel te lang

Er is niets, helemaal niets, zelfs geen warmte

Alleen het water blijft stromen

Omringd door duisternis richt ik mijn blik op de sterren

En ik voel hoe de maan het water doet wijken

En het licht weer tot leven wekt

Iedereen wil gewichtloos zijn maar ons lichaam is gemaakt om het van de zwaartekracht te verliezen.

In deze voorstelling is de ruimtevaart een metafoor voor het omgaan met ziekte. Gewichtloosheid vs de aanslag op het lichaam De ruimte inzweven, een stap buiten het ruimteschip zetten maar ondertussen vastgeketend blijven aan het ruimteschip in een benauwend pak. Enorm vrij, ver weg van de aarde uitkijken van een afstand in de kleine benauwde ruimte van het ruimteschip. Astronautenvoedsel moeten eten, niet kunnen sporten zoals je gewend bent. Wetenschap maar dan op een klein afgezonderd gebiedje terwijl mensen niet afgesloten en geïsoleerd leven. De kans op buitenaards leven vs wat is er na de dood? Het achterlaten van familie en vrienden op aarde vs het mogelijke afscheid. Ernstig zieke mensen hebben meestal maar één grote wens en dat is beter worden, toch worden ze constant voor allerlei ingewikkelde keuzes gesteld; welke behandeling, de alternatieve weg, hoe ver wil je gaan? Maar niets biedt zekerheid waardoor de keuzes vaak heel lastig te maken zijn.

Deze voorstelling vertelt het persoonlijke verhaal van danseres Karien Fabius, die zelf nog kampt met de naweeën van borstkanker. Samen met de jonge danseres Asha Hendriks, die al haar dromen en nachtmerries verbeeldt, maakt zij de zware reis naar de ruimte. Zijn het stoere astronauten of gewoon mensen zoals jij en ik?

Dans: Karien Fabius en Asha Hendriks

Choreografie, zang en teksten: Annemarie Libbers

Muziek: Kasper de la Rie

Lost & FoundLost & Found

 

 

Tekens

Air

“Wat als het toeval jouw leven gaat bepalen? Of bepaal je zelf wat toeval is? Alles is niets en niets is alles. Toch wil ik niets, tenminste op dit moment wil ik niets maar wat wil ik dan? Wat wil ik dan echt?”

Volg Mea in haar zoektocht naar ‘Tekens’. Ze ontmoet haar meester of is ze dat zelf? Ze ontmoet vele anderen of is het steeds dezelfde? Leidt ze zichzelf of wordt ze ergens heen geleid. Waar eindigt ze?

Tekens is totaaltheater op plekken waar je het nog nooit zag.

Website Tekens

2014

Zie verder CV Annemarie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s